2016-11-17

Warsztaty dietetyczno-kulinarne „Śniadanie jest OK”

15 listopada uczniowie gimnazjum wzięli udział w warsztatach dietetyczno-kulinarnych „Śniadanie jest OK” pod kierunkiem nauczycielki zawodu z zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu pani Renaty Grodzkiej-Truszkowskiej. W warsztatach uczestniczyli gimnazjaliści  klas I-III.
Warsztaty rozpoczęły się prezentacją dotyczącą zdrowego odżywiania. Prelegentka zachęcała uczniów do spożywania śniadania i II śniadania podając przykłady urozmaiconych potraw.
Każdy zespół klasowy dowodzony był przez ucznia z klasy z ZSEH o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.  Uczniowie pod ich kierunkiem  przygotowywali wiele różnorodnych potraw i zdrowych, energetycznych przekąsek. Uczniowie wykonali m.in. sałatkę hawajską z gotowanym kurczakiem, sałatkę makaronową z tuńczykiem i brokułem, smoothie bowl z mango i mleka kokosowego, sałatkę brokułową z kurczakiem i kiełkami, ślimaczki z tortilli i salami, koktajl z bananem i melonem, sałatkę z brokułów i kalafiora, roladki z tortilli i łososia wędzonego, mus truskawkowy z jogurtem i płatkami, tortillę z warzywami i kurczakiem, koktajl „zielony” z bananem, pomarańczą i szpinakiem, sałatkę z melona i winogrona, muszelki z sałatką rybną, koktajl owocowy.
Po wykonaniu potraw odbyło się podsumowanie oraz prezentacja poszczególnych potraw wykonanych w klasach. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczniowie  raczyli się przygotowanymi potrawami.
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji Projektu pn. „Zdrowo w Sieci - zdrowo w realu”