Zielona Kraina
5 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach projektu „Zielona Kraina. Edukacja ze smakiem”.
Celem projektu jest kształtowanie nawyków zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym oraz nauczycieli poprzez praktyczną naukę przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków z wykorzystaniem warzyw, uzupełnioną interaktywnym wykładem dietetyka, pracownika Instytutu Żywności i Żywienia.
Adresatami programu byli uczniowie klas IV szkół podstawowych.
Program warsztatów został tak ułożony, by przekazać jego uczestnikom najbardziej przydatne informacje i porady, których stosowanie prowadzi do odniesienia korzyści ekologicznych, ekonomicznych, ale przede wszystkim, zdrowotnych.
Podczas warsztatów uczniowie uczestniczyli w przygotowaniu koktajlu, sałatki i deseru oraz dowiedziały się między innymi: jak jeść zdrowo i ze smakiem, w jaki sposób przygotować pyszne koktajle i sałatki na bazie świeżych, zielonych warzyw, dlaczego warto jeść różne kasze, uprawiać sport, być aktywnym fizycznie i sięgać po słodycze na bazie naturalnych składników, bez dodatku cukru.